maanantai 18. marraskuuta 2013

Salora Metropol 58

Jyhkeän kokoinen Metropol -putkiradio oli Saloran radiomalliston lippulaiva. Tämä Metropol on toisen mallisukupolven vastaanotin, ja sitä valmistettiin reilun tuhannen kappaleen erä vuodenvaihteessa 1957 - 1958 (Jokinen 2013). Radio vaati jonkin verran remonttia täyden toimintakunnon palauttamiseksi. Suomen Radiohistoriallisen Seuran keskustelufoorumin avuliaalla opastuksella Metropol virkistyi jälleen entiseen loistoonsa.

Salora Metropolissa on Rivieran tavoin kulmiin sijoitetut diskanttielementit. Etulevyssä - kaiutinelementtien välissä - on viiden valitsimen äänenvärinsäätöyksikkö.

Saman aikakauden Salora-mallien liitännöissä on paljon yhtäläisyyksiä. Lisäkaiutin- ja levysoitinliitännän lisäksi Metropolissa on liitäntä magnetofonille.

Metropolin koneisto on kookas. Vasemmalta lukien kuvassa näkyvät ula-etuaste, suodatinkondensaattori, välitaajuusosio muuntajineen ja putkineen, ilmaisin- ja pientaajuusaste, päätemuuntaja sekä sen alapuolella verkkovirtamuuntaja. Vuorovaihepääteasteessa on kaksi EL84 -päätepentodia.

Metropolin pääkaiutinelementteinä on kaksi Isophonin valmistamaa 7x9 tuuman laajakaista-elementtiä. Diskanttielementit ovat neljän tuuman Plesseyt, joilta suodatetaan matalat taajuudet 4 µF:n kondensaattorilla. Kaiutinpatteristo on vakuuttavan näköinen, ja äänikin sen mukainen. Soundiltaan radio on todella tukeva, ja bassosäätö kannattaakin suosiolla kääntää lähes kiinni liiallisen jytinän rauhoittamiseksi. Diskanttitoisto on Rivieran tavoin verhoutumaton ja kuulas, joskin vielä aavistuksen kirkkaampi.

Ula-etuasteen kaksoistriodi ECC85.

Kuvaa koneistosta. Punainen johtokimppu menee äänenvärinsäätöyksikköön.

Vuorovaihepääteasteen kaksi EL84 -päätepentodia sekä esivahvistimen ja vaiheenkäännön kaksoistriodi ECC82.

Ilmaisin- ja pääteasteen hehkua.

Metropolin pääteasteen kaiutinmuuntaja on järeä vastaten mitoiltaan muiden putkiradioiden virtalähdettä.

Teknisiä tietoja:


Valmistusvuosi:
1957-1958. Sarjanumero: 73509

Aaltoalueet:
Lyhyet, keskipitkät ja pitkät aallot

Käyttöjännitteet:
110, 127, 220 tai 250 volttia AC. Seleenitasasuuntaus.

Putkitus:
ECC85, ECH81, EF89, EF89, EABC80, ECC82, EL84, EL84 ja näköviritysputki EM80

Äänentoisto:
Korkeiden- ja matalien äänien portaattomat säätimet. Äänenvärinsäätöyksikkö viidellä valinnalla: puhe, soolo, jazz, basso ja orkesteri. Pääkaiuttimina kaksi Isophonen 9x7 tuuman elementtiä sekä kulmissa kaksi Plesseyn 4 tuuman diskanttielementtiä. Ensimmäisen asteen jakosuotimena diskanteissa 4 µF:n kondensaattori.

Muut ominaisuudet:
Hienoviritys lyhytaaltoalueilla. Vauhtipyöräviritys FM ja AM -aaltoaluilla. Etupaneelista säädettävä ferriittiantenni. Kaksiasentoinen kaistanleveyden (leveä, kapea) valitsin AM-alueilla. Lisäkaiutin-, levysoitin- ja magnetofoniliitännät.

Huoltotoimenpiteet:
Paperikondensaattorien ja muutamien elektrolyyttien vaihto. Katkenneiden ja arvojaan muuttaneiden vastusten metsästys ja vaihto.

LÄHDE:

Jokinen, R. 2013. Salora Metropol 58. Internet sivusto: Salora Nordell & Koskinen. 1928-1996. Luettu 18.11.2013. http://salora.name/radiot/mallisto/ULA/SALORA_METROPOL_58.htm

3 kommenttia:

  1. Minulla on tuollainen samanlainen toimiva, ongelmana on se, että se alkaa itsekseen paukkua muutaman minuutin kuuntelun jälkeen. Osaatko sanoa missä vika? Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Vika voi johtua useammasta syystä. Säröytyykö ääni samalla, kun Metropol alkaa paukkua? Mikäli ääni säröytyy, pääteputkien hilakondensaattorit vuotavat. Tämä lopulta saattaa rikkoa pääteputket. Joka tapauksessa pääteputkien hilakondensaattorit pitäisi uusia. Paukkuminen saattaa aiheutua myös kontaktihäiriöistä esimerkiksi putkien kannoissa, aaltokytkimissä tai muissa kytkimissä.

    Radio kannattaa huollattaa putkilaitteita korjaavassa huoltoliikkeessä. Käsittääkseni monet kitara- ja muita soitinvahvistimia korjaavat liikkeet huoltavat myös putkiradioita. Nykykunnossaan radiota ei kannata käyttää, jotta se ei vahingoittuisi lisää.

    VastaaPoista
  3. Lisätään vielä, että Suomen Radiohistoriallisen Seuran keskustelufoorumilta saa paljon tietoa ja apua vikojen selvittämisessä ja korjauksessa.

    http://www.radiohistoria.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl

    VastaaPoista