tiistai 31. joulukuuta 2013

Asa 115

Asa 115 on yksi vanhimmista ula-vastaanottimistani. Vuosimallia 1953 oleva vastaanotin on FM-lähetysten alkukaudelta, jolloin ula-vastaanottimien perusrakenne haki vielä muotoaan (Radiomuseum). Myös tämän radiomallin ula-etupää poikkeaa toteutukseltaan myöhemmin vakiintuneesta perusrakenteesta. Asa 115 on melko kookas radio, ja painoakin on reilusti. Ula-aaltojen lisäksi vastaanottimessa on lyhyet, keskipitkät ja pitkät aaltoalueet. Hienoviritystä varten lyhytaaltoalueella on käytettävissä lyhytaaltolevitys

Asan näköviritysputkena on EM80 -viuhkaviritysputkea vanhempi EM34.

Vastaanottimessa ovat tavanomaiset liitännät AM- ja FM-antenneille, maaliitännälle sekä levysoittimelle ja ulkoiselle lisäkaiuttimelle. Asan FM-antenni toimii myös AM-alueilla, joten kahta erillistä antennijohtoa ei tarvita.

Asan koneisto on kookas ja osasijoittelultaan melko tiheä. Koneiston metallirunko on säilynyt hyvässä kunnossa vuosien saatossa. Vasemmassa reunassa sijaitsevat AM-virityskondensaattori sekä FM-vastaanoton etuaste. Keskellä ovat välitaajuusmuuntajat, joista pienempikoteloiset toimivat ula-piireissä. Oikealla ovat pientaajuusaste ja verkkomuuntaja.

Radion verkkomuuntaja on erittäin suurikokoinen. Yhdeksänputkinen vastaanotin vaatiikin virtalähteeltä tehoa.

Verkkovaihtovirta tasasuunnataan kokoaaltotasasuuntaajaputkella, AZ41:llä.

AM-kaksoiskondensaattori on varsin kookas ja herkkä.

Kahdessa metallilieriössä sijaitsee Asan ula-etuaste, joka on toteutettu yhdellä EC92 -triodilla. Rakenne on ajalta, jolloin ula-vastaanoton tekninen toteutus haki vielä muotoaan. Poikkeavasta toteutuksestaan huolimatta FM-vastaanotto sujuu häiriöttä ja hyvällä herkkyydellä. Myöhemmin Asa kehitti ula-etuasteen, jossa käytettiin kahta EC92 -triodia.


Ula-etuasteen EC92 -triodi on kuvassa keskimmäisenä. Vasemmalla on pentodi EF80 ja oikealla triodi-heptodi ECH81.

Suurtaajuusvahvistimena ula-alueella toimii pentodi EF80.

AM-aaltoalueiden sekoittaja- ja oskillaattoriputki ECH81.

Välitaajuusvahvistinosassa hehkuu pentodi EF 85.

Radiolähetyksen ilmaisemisesta huolehtii EABC80. Esivahvistinputkena on EAF42 -pentodi.

Vastaanottimen pääkaiutinelementtinä on Asan valmistama 10 tuumainen bassoelementti.

Pienempi neljän tuuman elementti on Goodmansin valmistama. Molemmille elementeille on omat päätemuuntajansa. Äänenlaadultaan radio on myöhempiä 50-luvun radiovastaanottimia, esimerkiksi Saloran Rivieraa tai Metropolia, vaatimattomampi erityisesti diskanttitoiston osalta. Asan ääni on kuitenkin pehmeä ja selkeä, mikä miellyttää puheohjelmien kuuntelussa.

Hehkua illan hämärässä


Teknisiä tietoja:

Valmistusvuosi:
1953 (Radiomuseum)

Aaltoalueet:
ULA, lyhyet, keskipitkät ja pitkät aallot

Käyttöjännitteet:
110, 127, 220 ja 250 volttia. Vaihtovirran kokoaaltotasasuuntaus AZ41 -putkella.

Putkitus:
EF80, EC92, ECH81, EF85, EABC80, EAF42, EL41, AZ41 sekä näköviritysputki EM34.

Äänentoisto:
Korkeiden äänien portaaton säätö sekä bassokytkin. Kaiutinelementteinä 10 tuumainen Asan valmistama elementti  ja neljän tuuman Goodmans -elementti, joille syötetään koko taajuusalue. Molemmille elementeille on omat päätemuuntajat. 

Ominaisuudet:
Vauhtipyöräviritys AM-aaltoalueilla. Lyhytaaltolevitys. Näköviritysputki. Levysoitin- ja lisäkaiutinliitännät.

Huoltotoimenpiteet:
Paperikondensaattoreiden vaihto. FM-virittimen katkenneiden viritysnarujen uusinta. Alkuperäisiä vastaavien kaiutinelementtien ja päätemuuntajien hankinta ja asennus. Verkkojohdon sekä muiden eristeiltään haurastuneiden johdinten uusinta.    


LÄHDE:

Radiomuseum. Asa 115. Luettu 31.12.2013. http://www.radiomuseum.org/r/asa_115.html  

3 kommenttia:

  1. Hei,
    tällaisen löysin tänään 50-lukuisen talon ullakolta :)

    VastaaPoista
  2. Enkä taida uskaltaa liittää verkkoon :D hieno kapistus kuitenkin

    VastaaPoista
  3. Hei,

    Radio kannattaa tuoda ullakolta lämpimään ja käyttää huollossa, jossa se todennäköisesti saadaan toimintakuntoon. Tämä Asa on herkkä ja selektiivinen vastaanotin, jolla kuulee mukavasti esimerkiksi lyhytaaltolähetyksiä. Myös kotimaan ula-aaltolähetykset kuuluvat.

    VastaaPoista