torstai 14. huhtikuuta 2016

Philips Novosonic B5SF62A

Philips B5SF62 kuuluu vuoden 1957 vuosimallisarjaan (Radiomuseum). Radion alkuperäisestä hintaluokasta ei ole tietoa, mutta varustelun ja sähköisten ominaisuuksien perusteella arvioisin sen kuuluneen korkeampaan keskihintaluokkaan.

Novosonic -termiä Philips käytti esitellessään radioteknisiä ratkaisuja, joilla valmistaja pyrki laadukkaaseen vastaanottoon ja äänentoistoon. Ja kuulostihan vieraskielinen termi hienolta myös mainoksiin ja muihin markkinointimateriaaleihin painatettuna.

Philipsin koneisto on tavanomaista monimutkaisempi, eikä osien määrässä ole säästelty. Kuuntelukokemuksieni perusteella koneiston monimutkaisuus vaikuttaisi korreloivan vastaanottimen suorituskyvyn kanssa - herkkyys ja selektiivisyys ovat erinomaisia.

Osasijoittelu noudattaa jälleen vakiintunutta rakennetta, jossa etuasteet sijaitsevat koneiston vasemmassa osassa, välitaajuusvahvistimet keskellä sekä pientaajuusosiot ja virtalähde koneiston oikeassa osassa. Radiossa on sisäänrakennettu ULA-dipoliantenni, joka riittää kuunteluun varsin hyvin.

Koneisto vasemmalta päin kuvattuna. Etummaisena ovat antenniliitännät, joista FM-liittimiin on kytetty radion sisäisen dipoliantenni. Alemmassa rivissä on AM-antenniliitäntä sekä maaliitäntä. Antenniliitäntärivistön vasemmalla puolella on virtalähteen 3x50 μF suodatinkondensaatori sekä ECC85 -kaksoistriodilla toteutettu ULA-etuaste suurtaajuusvahvistimineen.

Vastaanottimen koneiston oikeassa päässä ovat pientaajuusasteet sekä pien värjäämä verkkovirtamuuntaja. Tasasuuntaus on toteutettu EZ80 -kokoaaltotasasuuntaajalla.


Myös päätemuuntaja on saanut pikivärjäyksen. Matalaohminen bassoelementti on kytketty muuntajan toisiopuolelle. Ensiöpuolelta lähtevät vaaleanharmaat johtimet on kytketty korkeaohmiseen (noin 650Ω) diskantti-keskiäänielementtiin.


Kuvassa näkyvät putket vasemmalta lähtien: triodi-heptodi ECH81, pentodi EF89, pentodi EF85, kolmoisdiodi-triodi EABC80 sekä päätepentodi EL84. Keskellä ylhäällä näkyy EM80 -näköviritysputken pää.


ULA-etuaste on Philipsin omaa tuotantoa.

Äänentoistosta vastaavat kaksi Philipsin valmistamaa kaksoiskartioelementtiä. Bassoelementti on kahdeksantuumainen ja korkeaohminen diskanttikeskiäänielementti viisituumainen. Bassotoisto ulottuu melko matalalle ja on kohtuullisen napakka. Diskanttitoisto on heleä, verhoutumaton ja erotteleva.

Teknisiä tietoja:

Valmistusvuosi:
1957 (Radiomuseum). Sarjanumero:88867

Aaltoalueet:
ULA, lyhyet, keskipitkät ja pitkät aallot.

Käyttöjännitteet:
127, 220 ja 240 volttia. Tasasuuntaus putkella EZ80.

Putkitus:
ECC85, ECH81, EF85, EF89, EABC80, EL84, EZ80 sekä näköviritysputki EM80.

Äänentoisto:
Korkeiden ja matalien taajuuksien portaattomat säädöt. Viisi- ja kahdeksantuumaiset kaksoikartioelementit, joista korkeaohminen diskantti-keskiäänielementti on kytketty suodatinkondensaattoreiden kautta päätemuuntajan ensiöpuolelle.

Ominaisuudet:
Näköviritysputki. Ferriittianteni. Levysoitin- ja lisäkaiutinliitännät.

Huoltotoimenpiteet:
Äänenvoimakkuussäätimen huolto. Virityskoneiston FM-AM aaltoalueiden välisen valintamekanismin korjaus.

LÄHDE: Radiomuseum. B5SF62A. Luettu 8.2.2014. http://www.radiomuseum.org/r/philips_b5sf62ab_5_sf_62.html.

1 kommentti:

  1. Moi
    Minulla on H5SF73A mallinen Novosonic. Mahtavat soundit radiosta mutta levysoitin ei lähde pyörimään. Olisiko sinulla vinkkiä mistä saisi korjaus apua?

    VastaaPoista