keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Salora Metropol 57

Salora Metropol 57 oli vuosina 1956-1957 esitellyn mallisarjansa arvokkain vastaanotin. Vastaanottimesta kehitettiin myöhemmin useampi vuosimalli, joista tämä on ensimmäinen. Verrattaessa seuraavan mallisukupolven Metropol 58:aan on ensimmäisen sarjan Metropol ulkoasultaan vielä perinteikäs ja runsaasti koristeltu. Herkkänä ja hyvä-äänisenä vastaanottimena Metropol on edelleenkin päivittäisessä käytössä.

Korkeiden äänten elementit on Metropolissa asennettu radion sivupilareihin. Kaiutinelementtien asettelulla toteutettiin 1950-luvun radiovastaanottimille tyypillistä 3D-sointia, jossa monofonista ääntä pyrittiin laajentamaan esimerkiksi äänen vaihetta muuntelemalla sekä erikoisilla jakosuodinratkaisuilla. Salora käytti pilarikaiutinratkaisustaan nimitystä loistotoisto.

Salora Metropolissa on antenniliitäntöjen lisäksi magnetofoni-, levysoitin- ja lisäkaiutinliitännät.


Vastaanottimen takapaneelissa on säilytystasku radion papereille, jotka ovat ajan saatossa kuitenkin kadonneet.


Metropol 57:n sisätilaa hallitsevat neljä suurikokoista kaiutinelementtiä. Järeät pääkaiutinelementit ovat englantilaisen Plesseyn valmistamia ja pienemmät diskantti-keskiääniset Goodmansin tuotantoa. Metropolin koneisto ja sähköinen kytkentä pysyi suurelta osin samanlaisena myös uudemmissa vuosimalleissa, Metropol 58:ssa ja 59:ssä.


ULA-etuaste on Telefunkenin valmistama, jossa suurtaajuusvahvistimena sekä itsevärähtelevänä sekoittajana toimii kaksoistriodi ECC85. Tässä vastaanottimessa alkuperäinen putki on korvattu venäläisellä putkella, 6N1P -kaksoistriodilla.

Antennilta etuasteeseen tuleva suurtaajuinen radiolähetys (joko AM- tai FM -moduloitu) johdetaan ensin ULA- tai AM -etuasteeseen, vahvistettavaksi. Etuaste on ensin viritetty taajuudelle, jota halutaan vastaanottaa (esimerkiksi Radio Suomi: 96.0 MHz).

Välitaajuusvahvistimien EF89 -vahvistinpentodit sekä kelakotelot.

FM- tai AM -moduloitu lähete sekoitetaan suurtaajuisten etuasteiden jälkeen vastaanottimen paikallisoskillaattorin välitaajuuteen, joka on joko 468 kHz (AM) tai 10,7 MHz (FM). Tämän jälkeen välitaajuus - joka nyt sisältää vastaanotetun radiolähetyksen - vahvistetaan välitaajuusasteissa, joissa vahvistinputkina on kaksi EF89 -pentodia (kuvassa keskimmäinen ja oikea putki).

Seuraavaksi 10,7 MHz tai 468 kHz välitaajuuksinen signaali (radiolähetys) tasasuunnataan ja ilmaistaan suhdeilmaisimessa, jossa operoi kolmoisdiodi-triodi EABC80 (kuvassa vasemmalla oleva putki). Ilmaisun tapahduttua radiolähete on taajuudeltaan laskettu alueelle, jonka ihminen voi astia.

Alun perin suurtaajuuksinen värähtely on nyt ilmaistu pientaajuudelle, joka siirretään pientaajuusasteen kahden esinvahvistinasteen, äänenmuokkauspiirien sekä lopulta EL84 -päätepentodien ja päätemuuntajan kautta kaiutinelementeille toistettavaksi. Näin lähetyksen vastaanotto ja ilmaisu on tapahtunut.

Oikella on päätevahvistimen päätemuuntaja, jolla päätepentodien (kaksi EL84:sta muuntajan vieressä) korkeaimpedanssinen ulostulo sovitetaan kaiutinelementeille sopivaksi.

Salora Metropol 57:n verkkovirtamuuntaja on suurikokoinen, sillä 9 putkinen koneisto vaatii virranantokykyä. Etualla näkyvä johdonpää kuuluu radion sisäiseen ULA-antenniin, eikä se ole yhteydessä muuntajaan, vaikka kuvasta voisi äkkiseltään näin tulkita.

Metropol on varustettu suurikokoisilla ja jämerillä Plesseyn kaiutinelementeillä, jotka soivat vakuuttavasti. Ääni on lämmin, pehmeä ja matalalle ulottuva  diskanttipään ollessa heleä ja siisti. Metropolin vuorovaihepääteasteesta lähtee reilusti puhdasta ja särötöntä ääntä.

Keski- ja korkeataajuudet johdetaan Goodmans'in laajakaistaelementeille 50 μF:n elektrolyyttikondensaattorin kautta. Metropol 57:n korkeiden äänten toisto on siisti ja verhoutumaton Salora Riviera 57:n tavoin.

Teknisiä tietoja:

Valmistusvuosi:
1956. Sarjanumero: 49557 Aaltoalueet:
Lyhyet, keskipitkät ja pitkät aallot

Käyttöjännitteet:
110, 127, 220 tai 250 volttia AC. Seleenitasasuuntaus.

Putkitus:
ECC85, ECH81, EF89, EF89, EABC80, ECC82, EL84, EL84 ja näköviritysputki EM80





Äänentoisto:
Korkeiden- ja matalien äänien portaattomat säätimet. Äänenvärinsäätöyksikkö viidellä valinnalla: puhe, soolo, jazz, basso ja orkesteri. Pääkaiuttimina kaksi Plesseyn 8 tuuman elementtiä sekä kulmissa kaksi Goodmans'in 5 tuuman keskiääni-diskanttielementtiä. Ensimmäisen asteen jakosuotimena 50 µF:n kondensaattori.

Muut ominaisuudet:
Hienoviritys lyhytaaltoalueilla. Vauhtipyöräviritys FM ja AM -aaltoaluilla. Etupaneelista säädettävä ferriittiantenni. Kaksiasentoinen kaistanleveyden (leveä, kapea) valitsin AM-alueilla. Lisäkaiutin-, levysoitin- ja magnetofoniliitännät.


Huoltotoimenpiteet:
Paperikondensaattorien ja elektrolyyttien vaihto. Katkenneiden ja arvojaan muuttaneiden vastusten metsästys ja vaihto. Kaiutinelementtien kunnostus.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti