perjantai 15. huhtikuuta 2016

Philips Novosonic B6SF72A

Vuonna 1957 valmistettu Philips Novosonic B6SF72A kuului mallivuotensa korkeampaan hintaluokkaan. Radiovastaanottimen suorituskykyyn on panostettu sekä vastaanoton että äänentoiston osalta. Kansainvälisestä valmistajan nimestä huolimatta vastaanottimen on valmistanut Suomessa Oy Terate Ab, jossa Philips oli pääomistajana.


Kuuntele putkiradion ääninäyte tästä: Kanavasurffailua Philips B6SF72A:lla

Philips Novosonic B6SF72A eroaa ulkoasultaan selkeästi aiemmista vuosimallisarjoista, ja muotoilussa on aistittavissa jo 60-luvun tuulahduksia. Radion suoralinjaista muotokieltä on koristeltu kullatuilla messinkilistoilla. Kokonaisuutena vastaanottimen ulkoasu on varsin onnistunut.


Takakannen tyyppikilpi kertoo yksityiskohtia laitteen teknisistä ominaisuuksista.


Moniin muihin radiomalleihin verrattuna Philipsin koneisto on varsin monimutkainen ja teknisesti edistyksellinen. Koneistossa on runsaasti osia, mikä ei tee vastaanottimesta erityisen huoltoystävällistä. Sisätilaa hallitsevat kaiutinelementit, joista bassoelementti on verhottu kankaiseen pölysuojaan.



ULA-etuaste on Philipsin omaa tuotantoa. Siinäkin suurtaajuusvahvistimen ja sekoittajan roolissa on kaksoistriodi ECC85.

Keski- ja pitkäaaltovastaantotossa käytettävä ferroceptor -antenni, jonka asentoa voi säätää radion etupaneelista.



B6SF62A:n pääteaste on OTL-kytketty, jolloin pääteasteen ja kaiutinelementtien välissä ei ole päätemuuntajaa. Ratkaisu vaatii korkeaimpedanssiset erikoisvalmisteiset kaiutinelementit, jotta niitä voidaan ajaa suoraan pääteputkilta. Päätemuuntaja on yleensä putkipäätteen äänenlaatuun vaikuttava heikoin lenkki, jolloin päätemuuntajattomalla kytkennällä saavutetaan puhtaampi toisto. Tämän huomaa varsinkin bassopään sävykkäässä toistossa, jossa Philips suoriutuu erittäin hyvin.  

Virtalähteen verkkovirtamuuntaja

Philips B6SF72A:ssa on Philipsin korkeaohmiset kaiutinelementit, jotka on erityisesti suunniteltu toimimaan päätemuuntajattoman vahvistimen parina. Äänenlaatu on erittäin hyvä varsinkin bassopäässä, joka on sävykäs ja ulottuu matalalle.

Keskiäänien- ja diskanttien toistosta huolehtii Philipsin korkeaohminen kaksoiskartioelementti.


Teknisiä tietoja:

Valmistusvuosi:
1957 (Radiomuseum). Sarjanumero: 58002

Aaltoalueet:
ULA, lyhyet, keskipitkät ja pitkät aallot

Käyttöjännitteet:
127, 220 ja 245 volttia. Tasasuuntaus putkella EZ80.

Putkitus:
ECC85, ECH81, EF89, EF85, EABC80, EL84, EL86, EZ80 sekä näköviritysputki EM80.

Äänentoisto:
Korkeiden ja matalien taajuuksien portaattomat säädöt. Äänenvärin pikavalintanäppäimet (taustamusiikki, orkesteri ja puhe). Raudaton pääteaste, johon kytketty  Philipsin korkeaohmiset (800 ohm) basso- ja diskanttielementit (kaksoiskartio).

Ominaisuudet:
Näköviritysputki, levysoitin- ja lisäkaiutinliitännät.

Huoltotoimenpiteet:
Elektrolyyttikondensaattoreiden vaihtoa. Kontaktipintojen ja kytkimien puhdistusta.

4 kommenttia:

  1. Mitä tykkäät radion äänenlaadusta? Minulla on vuoden 1956 malli, Philips Novosonic B6SF62A. Siinä mallissa ei ole noita sävysäätimiä. Onko sinulla ollut kyseistä mallia? Olen erittäin tyytyväinen ollut radion äänenlaatuun. :)

    VastaaPoista
  2. Voiko tuohon magnetofoni liittimeen pistää kännykän monoplugilla jos jakaa maan ja signaalin? Voiko 4 ohmin levysoittinen laittaa tuohon suoraan kiinni?

    VastaaPoista
  3. Minulla on samanlainen radio, jonka haluaisin saada toiminta kuntoon. Mutta koska itsellä ei ole näistä kokemusta, enkä halua laitetta rikkoa, löytyykö alan harrastajia, jotka osaavat korjata laitteen. Ko. laitteen varmat viat: yksi asteikkonaru poikki ja virtajohto katkaistu (syytä en tiedä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huotoja: http://www.radiohistoria.fi/radiohuollot.htm

      Poista