Teknisiä tietoja:
Valmistusvuosi:
1957-1958. Sarjanumero: 73509
Aaltoalueet:
Lyhyet, keskipitkät ja pitkät aallot
Käyttöjännitteet:
110, 127, 220 tai 250 volttia AC. Seleenitasasuuntaus.
Putkitus:
ECC85, ECH81, EF89, EF89, EABC80, ECC82, EL84, EL84 ja näköviritysputki EM80
Äänentoisto:
Korkeiden- ja matalien äänien portaattomat säätimet. Äänenvärinsäätöyksikkö viidellä valinnalla: puhe, soolo, jazz, basso ja orkesteri. Pääkaiuttimina kaksi Isophonen 9x7 tuuman elementtiä sekä kulmissa kaksi Plesseyn 4 tuuman diskanttielementtiä. Ensimmäisen asteen jakosuotimena diskanteissa 4 µF:n kondensaattori.
Muut ominaisuudet:
Hienoviritys lyhytaaltoalueilla. Vauhtipyöräviritys FM ja AM -aaltoaluilla. Etupaneelista säädettävä ferriittiantenni. Kaksiasentoinen kaistanleveyden (leveä, kapea) valitsin AM-alueilla. Lisäkaiutin-, levysoitin- ja magnetofoniliitännät.
Huoltotoimenpiteet:
Paperikondensaattorien ja muutamien elektrolyyttien vaihto. Katkenneiden ja arvojaan muuttaneiden vastusten metsästys ja vaihto.
LÄHDE:
Jokinen, R. 2013. Salora Metropol 58. Internet sivusto: Salora Nordell & Koskinen. 1928-1996. Luettu 18.11.2013. http://salora.name/radiot/mallisto/ULA/SALORA_METROPOL_58.htm |
Minulla on tuollainen samanlainen toimiva, ongelmana on se, että se alkaa itsekseen paukkua muutaman minuutin kuuntelun jälkeen. Osaatko sanoa missä vika? Kiitos.
VastaaPoistaVika voi johtua useammasta syystä. Säröytyykö ääni samalla, kun Metropol alkaa paukkua? Mikäli ääni säröytyy, pääteputkien hilakondensaattorit vuotavat. Tämä lopulta saattaa rikkoa pääteputket. Joka tapauksessa pääteputkien hilakondensaattorit pitäisi uusia. Paukkuminen saattaa aiheutua myös kontaktihäiriöistä esimerkiksi putkien kannoissa, aaltokytkimissä tai muissa kytkimissä.
VastaaPoistaRadio kannattaa huollattaa putkilaitteita korjaavassa huoltoliikkeessä. Käsittääkseni monet kitara- ja muita soitinvahvistimia korjaavat liikkeet huoltavat myös putkiradioita. Nykykunnossaan radiota ei kannata käyttää, jotta se ei vahingoittuisi lisää.
Lisätään vielä, että Suomen Radiohistoriallisen Seuran keskustelufoorumilta saa paljon tietoa ja apua vikojen selvittämisessä ja korjauksessa.
VastaaPoistahttp://www.radiohistoria.fi/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl