sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Salora Riviera 57


Salora Riviera oli Saloran malliston keskihintainen vastaanotin. Tämä ensimmäisen sukupolven Riviera on vuosimallia 1956, jolloin Salora esitteli kyseisen radiomallin ensimmäistä kertaa. Riviera oli yksi Saloran suosituimmista radiomalleista, ja sitä valmistettiin useamman mallisukupolven ajan. Tämä jo alunperinkin toimintakunnossa ollut yksilö löytyi huutonetistä. Tämä Riviera on jokapäiväisessä käytössä, ja kuunteluviikon kohokohtia on Yle Radio Yhden sunnuntai-iltaisin lähettämä Jatzofrenia.Salora Rivierassa on yhteensä kolme Plesseyn kaiutinelementtiä, joista kaksi (6x4 tuumaa) on sijoitettu laitteen kulmiin. Keskellä olevaan 10x6 tuuman elementtiin syötetään koko äänialue ja sivuelementeiltä suodatetaan matalat taajuudet yksinkertaisella jakosuodinkytkennällä pois. Aikanaan rakennetta mainostettiin soundia avartavana laajasointina, ja omaan korvaan radion ääni kuulostaakin mainiolta. Hyvää äänenlaatua arvostavalle Rivieralla on vieläkin paljon tarjottavaa, sillä se kuuluu ehdottomasti parhaiten soivien kotimaisten radioiden joukkoon. Radion ääni on miellyttävän pehmeä, silti ylärekisteristään verhoutumaton. Bassotoisto on tanakka, ja se ulottuu melko matalalle.Rivieran takakansi on säilynyt hyvässä kunnossa. Salora Sevillasta tuttujen liittimien lisäksi Rivierassa on lisäkaiutinliitäntä ulkoiselle kaiuttimille.Rivieran koneisto muistuttaa osasijoittelultaan ja sähköiseltä kytkennältään edullisempaa Sevilla -mallia. Paikkaansa ovat vaihtaneet lähinnä asteikkovalot sekä verkkomuuntaja. Rivierassa on kuitenkin näköviritysputken ja äänenvärinsäätimien lisäksi panostettu kaiutinelementteihin Sevillaa enemmän.


Pientaajuusasteen viimeinen vaihe ennen päätemuuntajaa - päätepentodi EL84. Taustalla näkyy päätemuuntaja sekä sivukaiuttimilta matalia taajuuksia suodattava 50 µF:n kondensaattori.
Suurtaajuusasteessa hehkuu AM-alueiden oskillaattorina ja sekoittajaputkena ECH81. Taustalla näkyy ULA-etuasteen kotelointia.
Kuvaa koneistosta. Etummaisena on ilmaisinputki EABC80 ja sen oikealla puolella 50uF+50uF -suotokondensaattori. Suurtaajuusmuuntajien välistä näkyy välitaajuusvahvistinosan EF89.

Teknisiä tietoja

Valmistusvuosi: 
1956. Sarjanumero: 33941

Aaltoalueet:
ULA, lyhyet, keskipitkät ja pitkät aallot

Käyttöjännitteet:
110, 127, 220 tai 250 volttia. Seleenitasasuuntaus.

Putkitus:
ECC85, ECH81, EF89, EABC80, EL84 ja näköviritysputki EM80

Äänentoisto:
Äänenvärinsäätimet korkeille ja matalille taajuuksille. Pääkaiutinelementtinä on 10x6 tuuman Plesseyn elementti, jolle syötetään koko taajuusalue. Sivukaiuttimina ovat Plesseyn 6x4 tuuman elementit, joilta suodatetaan matalat taajuudet pois 50 µF:n kondensaattorilla (1. asteen jakosuodinkytkentä).

Muut ominaisuudet:
Lyhytaaltoalueiden hienoviritys. Vauhtipyöräviritys AM-alueilla.  Lisäkaiutin- ja levysoitinliitännät.

Huoltotoimenpiteet:
Paperikondensaattoreiden vaihto. ECC85, EF89 ja EABC80 -putkien vaihto vähemmän käytössä kuluneisiin yksilöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti